Güncelleme Tarihi:
İstanbul 29. Sulh Ceza Mahkemesi’nin verdiği üç sayfalık “mal varlıklarına el koyma kararının kaldırılması” kararında, tedbir kararının “hukuksuz” olduğu anlatıldı. Mahkeme, soruşturma dosyasında yer alan delillerle tedbir kararının uygulanamayacağını belirterek, MASAK’tan araştırma raporu alınmadığının altını çizdi. Bu kararla, 17 Aralık’tan sonra Zarrab’ın mal varlıkları üzerindeki “satılamaz” ve “devredilemez” kararı 42 gün sonra kaldırılmış oldu.
Mahkemenin bu kararını, soruşturma dosyasında yer alan delillerle tedbir kararının uygulanamayacağı ve Mali Suçları Araştırma Kurulu'ndan (MASAK) araştırma raporu alınmadığı gerekçesiyle verdiği kaydedildi.
SAVCILIK İTİRAZ ETTİ
Soruşturmayı yürüten savcı Celal Kara ve beraberindeki savcılar bu karara itiraz etti. Savcıların “itiraz” gerekçesinde, İranlı işadamı Babek Zencani’nin Gana’dan getirdiği ve İstanbul havalimanında 17 gün bekledikten sonra Dubai’ye giden 1.2 ton altın için Duru Döviz’e 57 milyon TL ceza kesilmesine dikkat çektiği öğrenildi. Dilekçede, şüpheli Zarrab’ın rüşvet alış verişi kapsamında bir “suç örgütü” oluşturulduğunun vurgulandığı da iddia edildi.
Soruşturmayı yürüten diğer savcılar Ekrem Aydıner ve Mustafa Erol'un da mahkemenin mal varlığına tedbir konulmasının kaldırılması kararını inceledikleri ve karara ilişkin mütalaa hazırladıkları, bu karara itiraz edip etmeyeceklerinin henüz netleşmediği kaydedildi.
MİLYON DOLARLARA TEDBİR KONMUŞTU
Zarrab’ın gözaltına alınmadan önce el konulan mal varlıkları arasında ‘Challenger 300’ tipi özel jeti, ‘El Ganador’ adlı İngiliz yarış atı ve operasyondan iki gün önce müzayededen aldığı bir milyon liralık Nazmi Ziya’nın ‘Kendi Evi’ konulu tablosu da vardı.